Lutefisk for 2 på 20 minutter

Lutefisk forbindes gjerne med store og festlige lag. Men etter utallige spørsmål og oppfordringer har Bent Stiansen nå komponert en lettfattelig oppskrift for to personer som ikke krever mer enn 20 minutter før maten er fiks ferdig på bordet. Bent deler gjerne oppskriften og fremgangsmåten med deg så her kan du se både video og lese oppskriften.

Lutefisk
1,5 kg lutefisk av torsk og god kvalitet
1ss salt
1 dl vann
Rens lutefisken for bein og del den i to. Legg den i kjele med 1 dl. vann og dryss på med rikelig med salt, 1 ss. La fisken saltes 5 minutter før den settes til kok. Kok opp kjelen under lokk og la den småkoke/dampe i 12 minutter. Har du god tid kan lutefisken med hell saltes 30 minutter før den kokes/dampes

Poteter
400 gram mandelpoteter eller små Ringerikspoteter med skall
Vann og 1 ss salt og poteter kokes i 15 minutter og 20 minutter for Ringerikspoteter

Baconfett
200 gram bacon i små terninger
2 ss solsikkeolje
2 ss smør
Skjær bacon i små terninger og stek dem i en panne med solsikkeolje til de er pent brune og sprø. Tilsett smør og stek til smøret brunes lett. Hold varmt til servering.

Ertepure av frosne erter
250 gram frosne erter
¾ dl melk
1 ss smør
1 ts salt
Litt kvernet hvit pepper
Kok opp erter med vann og smør og kok i to minutter. Kjør ertene med melk/smør til en pure med stavmikser eller i en foodprosessor. Smak til med salt og pepper. Holdes varm til servering.

Sennepsaus
1 ss smør
1 ss hvetemel
2 dl melk
1 ss grov søt/sterk sennep
½ ts salt
Smelt smøret i en kjele og ha i mel. Fres det i ett minutt og spe med melk som til en hvit saus. Rør godt slik at det ikke blir noen klumper. Ha i sennep og smak til med salt. Holdes varm til servering.

Se videoklipp med Bent Stiansen som lager lutefisk